divendres, 22 de juliol del 2011

Escoltar la gent va molt bé!

Una interessant anècdota del científic anglès Francis Galton (1907) que s’ha pogut comprovar en altres situacions. Ell en va ser testimoni en un concurs de pes de bestiar a una Fira de Ramaderia.

Explica que s’havia seleccionat un bou corpulent per a la competició i que estava exposat davant un nombrós grup d’assistents ansiosos per endevinar, en una juguesca, el pes de l’animal.

Vuit-centes persones van comprar per sis cèntims una butlleta numerada en la qual escrivien el seu nom i les lliures que calculaven que pesava l’animal. Els uns eren experts en bestiar, mentre que altres eren simples visitants de la fira sense coneixement del tema. Un cop recollides les paperetes, el jutge va anunciar que el pes del bou era de 1.198 lliures. No va haver-hi cap premi, ja que cap dels apostadors no s’havia aproximat gens ni mica a aquesta xifra. Seguidament Galton va recollir totes les paperetes, les va sumar i va treure la mitjana dels pesos que havien dit els participants. El resultat va ser la xifra de 1.197 lliures. L’opinió de la gent, en conjunt, havia estat la més encertada.

Interessant el que aquí es planteja. És una bona lliçó per aquells a qui ens preocupa prendre decisions encertades especialment quan aquestes afecten als nostres conciutadans.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada